miercuri, 19 noiembrie 2014
joi, 9 octombrie 2014
De vorbă cu Simina (Totul despre Mame) despre Mind Lab
Totul despre mame: Ştim deja că
joaca este învăţare şi suntem încurajaţi, ca părinţi, să îi lăsăm pe copiii mici
să se joace cât mai mult. Dar odată cu începerea şcolii, totul pare să se
schimbe iar copiii sunt din ce în ce mai îndepărtaţi de lumea jocului şi
îndrumaţi tot mai mult (ca să nu spun forţaţi) către învăţarea formală. MindLab este un sistem care îmbină joaca şi învăţarea. Povesteşte-ne mai multe
despre cum funcţionează Mind Lab?
joi, 2 octombrie 2014
Schimbarea educației stă în puterea fiecărui profesor
Dacă am văzut cum ar trebui să fie profesorii inteligenți capabili să marcheze valoros educația elevilor săi (Augusto Cury - șapte deprinderi ale profesorilor inteligenți) am descoperit, citind cartea mai departe, cea mai valoroasă parte a ei pentru profesori și cum mici schimbări în clasă pot avea efecte majore asupra educației. Iată-le sumarizate aici:
miercuri, 1 octombrie 2014
Dr Augusto Cury - Șapte deprinderi ale profesorilor inteligenți
Augusto Cury numește profesorii de care generația actuală de elevi are nevoie, profesori fascinanți. Recomandările lui mi se par a fi mai mult decat demne de urmat, așa că iată-le sumarizate aici, în speranța că vă vor inspira și pe voi:
luni, 29 septembrie 2014
Augusto Cury se intreabă încotro se îndreaptă tineretul
Nu
este suficient sa fim părinti buni dacă vrem să formăm fiinte umane inteligente și fericite capabile să supravietuiască intr-o societate stresantă. Cele mai
importante functți ale inteligentei care ar trebui dezvoltate la copii dupa parerea lui Augusto Cury - psihiatru, educator si specialist in psihologie -
expuse in cartea "Parinti straluciti, profesori fascinanti" (pe care
o recitesc) ar fi: contemplarea frumosului, deprinderea de a gândi înainte de a
acționa, de a expune și nu de a impune ideile, administrarea gândurilor, spiritul întreprinzator. Pentru asta este nevoie sa fim părintii inteligenți si
educatori fascinanți.
luni, 22 septembrie 2014
miercuri, 17 septembrie 2014
De prin notite... Alfie Kohn, despre educatie, in noiembrie 2013
Cum ar trebui să decurgă o lectie pentru copii după Alfie Kohn?
Învătarea trebuie să fie activă și interactivă, profesorul trebuie să creeze cadrul și apoi să lase elevii să conducă discutia, să le lase timp să încerce, să pună întrebări, să gândească și să evalueze ceea ce fac, iar în final, chiar dacă au fost ghidati discret de profesor, elevii să aibă senzatia că ei sunt cei care au descoperit ceea ce de fapt au învătat. Numai astfel învătarea va fi profundă, centrată pe copii, bazată pe gândire, iar ei vor fi motivati și implicati cu adevărat în procesul educativ.
luni, 12 mai 2014
Adevarul este ca nimeni nu pierde nimic intr-un joc
Scopul unui joc nu este de "a castiga", ci consta in incercarea de a fi primul care atinge obiectivul stabilit, respectand un set exact de reguli despre cum sa ajungi acolo. Deși ne-a intrat în obicei folosirea expresiei "am pierdut" atunci cand nu castigi, adevarul este ca intr-un joc nimeni nu pierde nimic. Toti jucatorii participa activ incercand sa atinga obiectivul, toti isi antreneaza atentia, concentrarea, dezvolta strategii planificate sau invata prin incercare - eroare, comunica, relationeaza si se distreaza impreuna. Faptul ca unul din jucatori sau o echipa isi atinge obiectivul inaintea celorlalti, este un simplu fapt si asa ar trebui tratat de participanti. Valoarea reala a jocului si invatarea are loc pe tot parcursul lui, fie ca pasam mingea de la unul la altul, jucam basket, v-ati ascunselea, sotron sau un joc de gandire.
vineri, 4 aprilie 2014
Maximizarea beneficiilor
Sa stii să iti folosesti potentialul si resursele intr-o situatie data si la momentul potrivit pentru a obtine beneficii maxime este o abilitate pe care multi o dobandesc din experienta de viata. Scolarii care urmează cursurile Mind Lab au un semestru intreg dedicat acestui concept pe care il experimentează învatand metode și strategii specifice care sa ii ajute sa-si sporească sansele de reusita in tot ceea ce fac, atat in joc cat si în viata de zi cu zi.
vineri, 21 februarie 2014
Ce povestesc copiii acasă de la Mind Lab
"-Ce ai făcut astăzi la Mind Lab?
-Nu am avut astăzi Mind Lab.
-Este marţi, aveaţi Mind Lab, eşti sigură? Nu a fost Alina la voi? Ştii tu... fata cu părul lung, blond şi creţ?
-Nu, n-am făcut."
marți, 21 ianuarie 2014
Creativitatea se afla in fiecare dintre noi
"Singura diferentă între oamenii creativi si cei care nu sunt creativi este ca primii au crescut considerându-se creativi, pe când cei din urmă, nu" spune Joyce Wycoff într-o carte pe care am recitit-o de curând.
luni, 6 ianuarie 2014
Dă-i aripi copilului tău ca să poată zbura
Am asistat acum câteva zile împreună cu fetița mea mai mică la lansarea unui zbor tandem cu parapanta. Un minut mai târziu când am vrut să o așez în fața mea pe săniuță și-a întins larg mânuțele și mi-a spus: "Nu, eu zbor! Eu pot să zbor!" Și ar fi luat-o la fugă pe pantă în jos cu brațele întinse dacă nu îi aminteam de Cupa Piston pe săniuțe pe care o organizam cu frații ei.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)