Am tradus câteva dintre cele 20 de lucruri pe care nu le știai despre joacă, publicate de discovermagazine.com referitoare la copii și joaca lor:
1. Copiii se joacă și atunci când când trăiesc la periferie sau în zone de război. Impulsul de a se juca este atât de puternic, încât copiii se jucau și în lagărele de concentrare în timpul Holocaustului.
2. Joaca reflectă mediul copilului. În Statele Confederate din Sud, copiii negri organizau false licitații de sclavi, o manifestare psihologică de a face față anxietății extreme.
3. Esențială creierului în creștere, joaca stimulează dezvoltarea cerebelului, care coordonează mișcarea, și a lobului frontal, implicat în luarea de decizii și controlul impulsivității.
4. Neurologul Jaak Panksepp de la Washington State University consideră că reducerea timpului de joacă la școală ar putea fi responsabilă cu creșterea recentă a incidenței deficitului de atenție și hiperactivitate înregistrat în rândul copiilor.
5. Și sunt apoi abilitățile de comunicare. În 1981 un studiu a arătat că preșcolarii folosesc un limbaj mai complex atunci când se joacă folosindu-și imaginația (jocuri de rol, "make-believe") decât în timpul unei conversații obișnuite.
19. Joaca stă la baza majorității descoperirilor științifice. Albert Einstein a formulat teoria relativității după ce s-a imaginat pe sine urmărind o rază de lumină.
20. Psihologul Alison Gopnik de la UC Berkeley spune că joaca celor mici este știință. Când copiii se joacă cu o jucărie nouă, ei folosesc medele probabilistice pentru a afla cum funcționează. Ei conduc experimente - exact ca și psihologii care studiază joaca lor.
http://discovermagazine.com/2014/julyaug/31-20-things-you-didnt-know-about-play
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu