Obiectivul unui joc nu este acela de a castiga, ci unul concret: sa aduni un anumit numar de puncte, sau sa ajungi cu piesele intr-un loc, etc... Invatati copiii sa se bucure de joc si sa fie atenti la ceea ce fac in timpul lui. Ignorati cat puteti finalul lui.
Si in viata, drumul pe care il parcurgi pentru a-ti atinge obiectivele este mai placut si mai valoros decat atingerea in sine a obiectivului.
Nu trebuie sa fii primul! Copiii care sufera cand nu sunt ei cei care termina primii jocul, o fac pentru ca cineva le-a spus ca trebuie sa fie mereu primii, sau ca e rau sa nu fii primul.
Totusi, oricat ai fi de valoros, nu poti fii mereu primul. Si altii ar putea fi la fel de buni sau chiar mai buni, mai ales daca vorbim de mai multe domenii, iar copiii trebuie sa stie sa fie fericiti orice-ar fi. Invatati-i sa caute valoarea in ei, nu comparandu-se cu altii!
Continuati jocul pana cand toti participantii ating obiectivul jocului. Daca iti atingi obiectivul primul, este foarte bine, daca esti al doilea, este la fel de bine si tot asa.
Pana la urma, daca vrei un job mai bun, doar nu ai sa dai bir cu fugitii pentru ca primul la care ai aplicat a fost luat de altcineva.
Lasati copiii sa ia singuri decizii atunci cand este randul lor la mutare. Nu va grabiti cu indicatii de genul - fa asta, ia uite, te-ai gandit bine? nu crezi ca asa e mai bine? Jocul e frumos tocmai pentru ca fiecare poate sa ia decizii si sa-si asume riscuri fara sa piarda nimic.
Niciodata nu-i placut sa se grozaveasca cineva langa tine ca e mai destept.
Ganditi cu voce tare, atunci cand va vine randul: daca mut piesa asta, ai putea sa o capturezi, daca o mut pe cealalta, ai putea sa ajungi acolo, hmm, cred ca asa e mai bine.
Copiii invata din ceea ce vad si aud si fara sa le spuneti ca asta vreti. Cateodata functioneaza chiar mai bine :-)
Nu lasati intentionat copiii "sa castige". De cele mai multe ori copiii vad asta, chiar daca nu o spun. Este o eticheta falsa, de care chiar tu te bucuri. Mesajul va fi ca valoarea sta in a fi primul, nu conteaza in ce conditii si nici de realizarea in sine.
In viata reala, fiecare incearca sa isi atinga propriile obiective si nimeni nu se va sacrifica pe sine, pentru ca "al tau" sa se simta bine.
Oferiti de la bun inceput niste credite copilului pentru a echilibra fortele in jocurile care folosesc exclusiv gandirea. De exemplu: renuntati la o parte din resursele proprii, sau oferiti-i un bonus de mutari - 5 boabe de fasole pot reprezenta mutari pe care acesta le poate face in plus, atunci cand vrea. Apoi jucati serios. Nu se aplica in jocurile care se bazeaza doar pe noroc - dai cu zarul si faci ce ti se spune. Acolo aveti sanse egale.
Si in viata sunt lucruri care depind de deciziile tale si situatii care tin de hazard, sau de altii. Acestea din urma, sunt reprezentate in joc de zar.
Invatati jocul inainte de a-l prezenta copiilor. Unele regulamente sunt lungi, chiar daca jocul in sine nu este complicat, iar copiii s-ar putea sa se plictiseasca sa le descifrati impreuna. Cautati tutoriale pe youtube. Daca puteti, jucati o partida cu un adult inainte de a arata jocul copiilor.
Incepeti prin a le prezenta piesele, pozitia de start si obiectivul jocului - ce trebuie sa realizam. Abia dupa aceea prezentati-le regulile - cum jucam pentru a ne atinge obiectivul.
Have fun!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu