joi, 12 decembrie 2013

Jeleul, mintea umană și deprinderea gândirii la Mind Lab

Edward de Bono, autor a mai multor cărți despre minte și procesul gândirii compară mintea umană cu o farfurie cu jeleu care la început a fost turnat pentru a fi perfect neted. 

Când informatia pătrunde în minte, ea se organizează singură. Este ca și cum am turna cu o lingură apă caldă peste jeleu. Imaginati-vă apa caldă curgând peste jeleu și care este apoi vărsată. După ce repetăm acest proces suprafața jeleului va fi plină de șanțuri și canale ramificate.

Orice apă nouă (informatii) va începe să curgă automat prin canalele deja formate. După un timp va fi nevoie de o cantitate foarte mică de apă (informație) pentru a activa un canal întreg.

Acestea sunt procesele de pattern recognition și pattern completion, pe care ne bazăm și noi la Mind Lab când vorbim de deprinderea gândirii. Predarea și experimentarea repetată a mai multor metode metacognitive în diverse medii (jocuri de gândire) și transferarea lor în viața reală prin discuții reflective cu copiii îi ajută pe aceștia să gândească organizat ori de câte ori au de luat decizii sau de rezolvat probleme chiar și când nu se află în contextul școlii.

Gândirea nu se schimbă dintr-odată, ci în timp mintea lor se va obișnui să gândească înainte de a acționa, să analizeze factorii externi implicați și să anticipeze efectele deciziei lor, să se gândească la toate opțiunile pe care le au, să se simtă responsabili pentru actiunile lor știind că ei influențează de cele mai multe ori rezultatul prin decizia pe care o iau.

Link-uri utile:

Edward de Bono pe wikipedia
The original de Bono website

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu