luni, 5 ianuarie 2015

Regulile de aur ale unui campion olimpic


  • Susține-ți colegii de echipă. Aceștia sunt parte din tine, iar împreună sunteți mai mult decât suma mai multor părți.
  • Corectitudine. Gustul victoriei este dulce - dar trișarea lasă un gust amar. Câștigă prin corectitudine și gustă victoria așa cum trebuie.
  • La momentul potrivit, dă tot ce ai mai bun, fă un efort maxim! Unul din momentele cele mai uimitoare de care am avut parte în viață a fost acela când l-am urmărit pe Michael Jordan în timpul unui meci când juca având febră de 39.4 C. Avea toate scuzele să piardă, dar a decis să câștige!
  • Consumă multă apă! Dacă este bună pentru Beckham, este bună și pentru tine.
  • Pregătește-te pentru jocurile tale! Unul dintre cei mai buni jucători de șah din lume, Mikhail Botvinnik, se antrena ore întregi într-o cameră plină de fum, obosit și înfometat, cu o disciplină de fier. Apoi, când se afla într-o competiție, prin comparație cu ce era el obișnuit, îi era mult mai ușor.
  • Respectă-ți adversarul! Respectul față de cealaltă persoană are un efect foarte puternic de bumerang. Acest lucru se va întoarce întotdeauna în beneficiul tău.
  • Ascultă-ți antrenorul! Repet: Ascultă-ți antrenorul! El a mai trecut prin această situație, te cunoaște, înțelege jocul și cunoaște strategiile. Așadar, ascultă-l! Chiar dacă antrenorului tău i-ar face multă plăcere să joace el în locul tău, el ar vrea și mai mult să te vadă câștigând.
  • Implică-ți prietenii și familia! Amintește-ți că publicul te va iubi și te va susține când vei câștiga, dar reține că prietenii și familia îți vor fi alături indiferent dacă pierzi sau câștigi. Experiențele jocurilor de la Olimpiada Mind Lab sunt alcătuite din sentimentele tale cele mai puternice - nu le păstra numai pentru tine.
  • Provocări pentru căutare. Capitanul John Paul Jones a fost un erou maritim al Statelor Unite în Războiul Revoluționar. În timpul uneia dintre lupte, s-a confruntat cu o situație dificilă: vasul său era pe punctul de a se scufunda, vasele inamice îl înconjuraseră, iar echipajul său era panicat. Dintr-o dată, se auzi o voce de pe bordul unuia dintre vasele inamice: "Sunteți pregătiți să vă predați?" Unul dintre marinarii săi îl întreba: "Șefule, este acesta sfârșitul?" "Sfârșitul?" spuse John Paul Jones, "Nici nu am început să lupt!" Cu această declarație, căpitanul a insuflat curaj echipajului său, iar acesta a înaintat în luptă hotărât să câștige și astfel și-a asigurat locul de onoare în istorie printre americanii ce au luptat în război pe mare. Așadar, de fiecare dată când vă simțiți amenințați și aveți impresia că sunteți pe cale să pierdeți jocul, spuneți-vă în gând: “Abia acum încep să lupt!”
  • Învățați din pierderi! Victoriile lasă în noi un sentiment puternic de încredere. Pierderile însă, ne învață pentru toată viața. Ai pierdut un joc? Nu pierde însă lecția ce ai învățat-o prin intermediul acestuia.
  • Concentrează-te până la final! Ai observat mimica unui campion mondial pe durata unei competiții? Tiger Woods în timp ce joacă, gimnasta Nadia Comaneci, Judith Polgar la șah, Bjorn Borg în tenis. Nici unul nu este supărat pe nimeni, ci doar se concentrează intens la joc și la provocarea cu care se confruntă.
  • Să nu îți fie teamă! “Nu trebuie să-ți fie frică decât de frică!", a spus președintele Statelor Unite Franklin Delano Roosevelt. Iar mai demult, oameni nu mai puțin inteligenți au spus "Iar esența este aceea de a nu-ți fi frică deloc". Oricât de mare și de puternic ar fi adversarul tău, și acestuia îi este teamă. Concentrează-te asupra provocării și nu te teme de aceasta!
  • Folosește ce ai învățat! Strategii, tactici, mutări secrete și metode ingenioase - ai învățat multe, acum este momentul să aplici toate aceste cunoștințe cum trebuie.
  • Exersează meditarea! Vorbesc serios, meditarea nu este numai pentru Orient. Învață să respiri și să te asculți. O poveste antică chinezească spune că un luptător a căutat un sfat despre cum să câștige meciul ce urma să-l aibă ziua următoare. Înțeleptul i-a spus să-și închidă ochii și să se gândească la valurile oceanului. Jucătorul a procedat după cum a fost sfătuit și s-a gândit la valuri - la început mai mici, apoi mai mari și mai mari și mai mari. A continuat astfel toată noaptea, până ziua următoare când se afla în ringul de luptă unde s-a văzut la fel de puternic ca și valurile, năvălind ca un val și astfel câștigând cu ușurință. Așadar, misticul ne învață că mintea este mai puternică decât corpul.
  • Așteaptă-te la neașteptat! Pot avea loc surprize și schimbări - dar fără ele, jocul nu ar mai fi provocator. Nu uita, acesta este numai începutul:"Încă nu ai început să lupți!"
  • Joacă bine - să învingi este doar un bonus. Cei mai buni jucători sunt aceia care pur și simplu adoră să joace. Acest sentiment, împreună cu talentul, face diferența.
  • Iubește-te pe tine însuți. Atâta vreme cât înaintezi, să-ți iubești mutările făcute atât în joc cât și în viața de zi cu zi, momentele bune și cele rele. Primește ceea ce îți oferă jocul, însă reține că un joc nu este mai mult decât un joc - ceea ce te face important ești tu însuți.

Jocurile, adversarii, tacticile și rezultatele se schimbă des. Ia în serios cel puțin câteva dintre sfaturile oferite. Apropo, cel despre apă, este un exercițiu ce merită pus în practică tot restul vieții!

Ehud Shachar, Fondator Mind Lab Group

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu