luni, 12 mai 2014

Adevarul este ca nimeni nu pierde nimic intr-un joc

Scopul unui joc nu este de "a castiga", ci consta in incercarea de a fi primul care atinge obiectivul stabilit, respectand un set exact de reguli despre cum sa ajungi acolo. Deși ne-a intrat în obicei folosirea expresiei  "am pierdut" atunci cand nu castigi, adevarul este ca intr-un joc nimeni nu pierde nimic. Toti jucatorii participa activ incercand sa atinga obiectivul, toti isi antreneaza atentia, concentrarea, dezvolta strategii planificate sau invata prin incercare - eroare, comunica, relationeaza si se distreaza impreuna. Faptul ca unul din jucatori sau o echipa isi atinge obiectivul inaintea celorlalti, este un simplu fapt si asa ar trebui tratat de participanti. Valoarea reala a jocului si invatarea are loc pe tot parcursul lui, fie ca pasam mingea de la unul la altul, jucam basket, v-ati ascunselea, sotron sau un joc de gandire.


Pentru copii este important ca parintii sa nu uite sa se joace din cand in cand cu ei. Indiferent de varsta, jocul este o modalitate de apropiere si mai important chiar, o modalitate de restabilire a legaturii dupa o pierdere a apropierii. Jocul este un mod de comunicare si exprimare a emotiilor, un mod de a fi tu intr-un micro-univers concret sau inchipuit. Cand vor fi mari, cele mai frumoase amintiri vor fi legate de timpul petrecut activ impreuna si cum s-au simtit atunci.

Ar mai fi important de spus ca luna aceasta Parentime il aduce din nou in Romania pe faimosul psiholog american LAWRENCE J. COHEN , autorul bestsellerului Retete de Jocuri. Duminica, 25 mai el va sustine la Hotel Hilton Bucuresti, doua ateliere pentru parinti, ''Creste-ti copilul prin joc. Creste-l istet'' si ''Frici, framantare, joc si relaxare''. 
Detalii despre conferinta: 
http://www.ateliereledeparenting.ro/ateliere/eveniment-dedicat-parintilor.html

Iata cateva din jocurile pe care le-am experimentat recent si care mi-au placut in mod deosebit:

3-4 ani

O surpriza placuta pentru noi, acest joc, deoarece scopul lui nu este de a-i învăța pe copii formele consacrate, ci de a identifica unele mai neobișnuite si a le folosi la formarea unor figuri haioase. Un joc de asociere simpatic si educativ pentru copii. Detalii aici ...
Similar, Bingo Culori si Bingo cifre. 


5-99 ani



Ne-a luat peste trei ore sa experimentam acest joc, nu ca ar fi ceva complicat ci doar pentru ca se poate juca in 7 moduri diferite, toate simpatice si antrenante. Feedback-ul tuturor la final a fost: "Uau! Ce joc!" si cata ingeniozitate intr-o cutie cu buline colorate din lemn. Departe de jocurile obisnuite, in majoritate versiunile se bazeaza pe memorie si atentie, dar si planificare, gandire strategica, ajutor mutual. Detalii aici ...


7 - 99 ani

Un joc de strategie abstractă absolut încântător și potrivit pentru copii. Doi jucători așează pe rând pe masă piese galbene sau roșii încercând fiecare să realizeze un rând, o coloană sau o diagonală de cinci piese culoarea lui. Jocul stimulază gândirea logică, strategică și flexibilă - trebuie să ții cont tot timpul, nu doar de planul tău, ci și de al celuilalt jucător. Un X&0 dacă vreți, mai colorat si mult mai complex!
12 - 99 ani, sau mai mici, daca joaca Sah!

Este un joc de strategie abstracta ce ne-a amintit de Sah fara sa-i urmeze cursul in vreun fel, ci doar prin piesele pe care le creezi pe parcurs, piese care in functie de inaltimea lor se muta ca un pion / turn / cal / nebun / regina sau devin rege cand ating inaltimea a 6 piese de baza. Jocul presupune atat analiza optiunilor date de piesele care se vad dar si a celor care se pot forma, implicand abilitatile jucatorilor de planificare, gandire strategica flexibila, analiza optiunilor si consecintelor fiecarei mutari, atentie si concentrare. 
Jocul este conceput si produs in Romania! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu