luni, 29 septembrie 2014

Augusto Cury se intreabă încotro se îndreaptă tineretul

Nu este suficient sa fim părinti buni dacă vrem să formăm fiinte umane inteligente și fericite capabile să supravietuiască intr-o societate stresantă. Cele mai importante functți ale inteligentei care ar trebui dezvoltate la copii dupa parerea lui Augusto Cury - psihiatru, educator si specialist in psihologie - expuse in cartea "Parinti straluciti, profesori fascinanti" (pe care o recitesc) ar fi: contemplarea frumosului, deprinderea de a gândi înainte de a acționa, de a expune și nu de a impune ideile, administrarea gândurilor, spiritul întreprinzator. Pentru asta este nevoie sa fim părintii inteligenți si educatori fascinanți.

Iată temerile autorului atunci când se intreabă "Încotro se indreaptă tineretul":

- Generatia noastră a produs mai multă informație decât oricare alta, dar nu știm ce să facem cu ea. Rareori este folosită pentru îmbunatatirea calitătii vieții. Ne-am transformat in mașini de muncit și ne transformăm copiii in mașini de învățat.

- Augusto Cury este convins că blocăm inteligența copiilor si bucuria lor de a trăi, cu excesul de informație pe care îl oferim. Memoria noastră s-a transformat într-un depozit de informație inutilă, comparand-o cu un zidar care adună toată viața pietre pentru a construi o casa. Dupa ce a construit-o nu știe ce sa facă cu grămezile de pietre rămase și a pierdut o parte impportantă din viață inutil. Majoritatea tinerilor, inclusiv studenții, acumulează grămezi de "pietre" dar construiesc foarte puține idei strălucite. Nu este întâmplător că tinerii au pierdut plăcerea de a învața iar școala a încetat să mai fie o aventură placută.

- In paralel, mediile de informare îi seduc cu stimuli rapizi, gata preparati astfel că în timp copiii nu-și  mai găsesc plăcere în micii stimuli ai rutinei zilnice. Ei trebuie să facă multe lucruri ca să aibă un pic de plăcere, ceea ce generează personalitati fluctuante, instabile, nemultumite. Avem o industrie complexă de petrecere a timpului liber, ar trebui să avem cea mai fericită generație de tineri care a călcat vreodată pe Pamânt, dar am creat o generație de nemultumiți.

- Informăm si nu educăm: Nu educăm emoția si nici nu stimulăm dezvoltarea celor mai înalte funcții ale inteligenței cum ar fi: contemplarea frumosului, deprinderea de a gândi înainte de a acționa, de a expune și nu impune ideile, administrarea gândurilor, spiritul intreprinzator. Îi informam pe tineri - nu le formăm personalitatea. 

- Educatia a devenit seacă, rece si fară ingredientul emotional. Tinerii știu rareori sa ceară iertare, să-și recunoasca limitele sau sa se puna în locul celorlalti. Niciodata cunoașterea medicală si psihiatrică nu a fost atat de dezvoltată și niciodată oamenii nu au avut atâtea tulburari emoționale si atatea boli psiho-somatice. depresia atingea rareori copiii. In acest secol rolul, psihiatriei va fi cu atat mai important cu cat este mai slaba calitatea educatiei.


Am găsit cartea disponibilă și online aici.

Sursa foto Augusto Cury: http://alebrito.spaceblog.com.br/1337531/Espaco-Dr-Augusto-Cury-Reflexao-05-O-Dinheiro-e-a-felicidade/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu