miercuri, 1 octombrie 2014

Dr Augusto Cury - Șapte deprinderi ale profesorilor inteligenți

Augusto Cury numește profesorii de care generația actuală de elevi are nevoie, profesori fascinanți. Recomandările lui mi se par a fi mai mult decat demne de urmat, așa că iată-le sumarizate aici, în speranța că vă vor inspira și pe voi:


- profesorii buni au o cultura academică bogată și știu să transmită informațiile in clasă, profesorii fascinanți depășesc însă acest obiectiv. Ei transformă informația în cunoaștere și cunoașterea în experiență. Ei știu că doar experiențele se inregistrează în mod deosebit în memorie și numai ele crează modificari masive, capabile să transforme personalitatea - de aceea ei prezintă totdeauna informațiile în contextul experienței de viață.

- profesorii buni stapanesc metodologia, profesorii fascinanți au sensibilitate. Schimbati-vă tonalitatea în timp ce vorbiți - astfel veți capta emoția, veți stimula concentrarea și veți calma sindromul gândirii accelerate al elevilor. Un profesor fascinant de matematică, chimie sau limbi straine este o persoană capabilă să-și conducă elevii într-o călătorie fără a se mișca din loc. Un profesor fascinant știe să-și protejeze emoția - el nu lasă ca agresivitatea și atitudinile impulsive ale elevilor să-i răpeasca liniștea interioară.

- Profesorii buni educă inteligenta logică, profesorii fascinanți educă emoția. Educați emoția cu inteligență. Inseamnă să stimulezi elevul să gândească înainte de a reacționa, să nu-i fie teamă de frică, să-și fie propriul său lider, autor al propriei sale povești, să știe să opereze nu doar cu fapte logice ci cu contradicțiile vietii. A educa emoția inseamnă să se dăruiască fără să aștepte răsplata, să fie conștiincios conștiinței sale, să-și găsească bucurii în stimulii mici ai existenței, să știe să piardă, să-și asume riscuri pentru a transforma visele în realitate, să aibă curaj să înfrunte necunoscutul. Din păcate școlile nu știu sa educe emoția.

- profesorii buni folosesc memoria ca depozit de informație, profesorii fascinanți o folosesc ca suport al artei de a gândi. Profesorii buni parcurg programa scolară, cei fascinanți deși parcurg și ei programa, obiectivul lor principal este acela de a-i învața pe elevi să gândească și nu să repete informația. Ei formează persoane care sunt creatori ai propriei lor vieți.
Toti avem o minte  specială. Unde ajungem depinde de cât de mult ne dezvoltăm arta de a gândi.

- Profesorii buni sunt sunt maestrii temporari, profesorii fascinanti sunt maestrii de neuitat - ei contribuie la dezvoltarea înțelepciunii, sensibilității, afectivității, seninătății, dragostei de viață, capacității de a-i vorbii inimii, de a-i influenta pe oameni - ei formează persoane umane care vor schimba lumea. Lecțiile sale de viață vor lăsa pentru totdeauna urme adânci în solul conștientului sau subconștientului elevilor săi

- Profesorii buni corectează comportamente, profesorii fascinanți rezolvă conflicte în sala de clasă. profesorii trebuie să își protejeze emoția în fața intensității conflictelor dintre elevi sau elevi - profesor. În momentele de mare tensiune, fiți prieten cu tăcerea. Emoția intensă închide capacitatea de a ne accesa memoria, blocând rațiunea și capacitatea de a gândi. Astfel, reacționăm din instinct și nu ne folosim inteligența. Și nu-i dați agresorului o lecție de morală căci și emoțția lui este tensionată și emoția lui blocată.

- Profesorii buni educă pentru o profesie, profesorii fascinanți educă pentru viață - ei își învață elevii să fie promotori ai respectului de sine, să ierte, să aleagă și să-și stabilească obiective. Pregătiți elevii să exploreze necunoscutul, să nu se teamă de eșec, ci să se teamă de renunțarea de a mai încerca. Învățați-i să dobândească experiențe originale, prin observarea schimbărilor mici si corectarea rutelor mari, Stimuli noi stabilesc o relație cu structura cognitivă anterioară, generând experiențe noi (Piaget, 1996). Experiențele noi duc la dezvoltarea intelectuală.

Am găsit cartea disponibilă și online aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu