marți, 21 ianuarie 2014

Creativitatea se afla in fiecare dintre noi

"Singura diferentă între oamenii creativi si cei care nu sunt creativi este ca primii au crescut considerându-se creativi, pe când cei din urmă, nu" spune Joyce Wycoff într-o carte pe care am recitit-o de curând.


De cele mai multe ori ne gândim la creativitate doar din punct de vedere artistic, la exprimarea prin pictură, muzică, dans, dar ea înseamnă mult mai mult de atât. Poți fi creativ în pregătirea unui examen, când construiești o casă, într-o fabrică sau în orice proces în desfășurare, în felul în care îți primești clienții în magazin, la felul în care faci o pereche de pantofi, la felul în care îi vinzi sau pur și simplu la cum îți rezolvi problemele.

A fi creativ înseamnă a avea idei noi sau a aduce valoare în orice ai face. Este ceva ce vine din tine, din propria gândire. Înseamnă nu doar să produci idei, ci să ai unele folositoare, practice și care să ducă la ceva mai bun.

Cercetătorii care au studiat oamenii creativi au scos în evidență patru trăsături comune ale acestora:

Curajul - de a încerca lucruri noi, de a risca să greșești, de a fi curios să afli ce se întâmplă dacă...
Expresivitatea - de a nu te teme sa iti exprimi ideile, gândurile și sentimentele
Umorul - apropiat de creativitate combinând elemente într-un mod diferit, neașteptat 
Intuitia - se pare că oamenii creativi nu se tem să-și folosească intuiția pe care o recunosc parte a personalității lor.

Copiii sunt creativi de felul lor, iar curiozitatea este unul din motoarele care o țin aprinsă. Este datoria noastră să le stimulăm cât mai mult și pe termen cât mai lung creativitatea. 

Și nu doar prin a le cultiva creativitatea artistică. 
Îi putem învăța și că de obicei lucrurile nu sunt albe și negre, că de multe ori răspunsul corect nu este unul singur și că a gândi din altă perspectivă poate duce la altceva, că trebuie să cauți să înțelegi, să îți pui întrebări și să pui întrebări, să te gândești și la alte opțiuni sau că a nu reuși în acel moment ce ți-ai propus înseamnă că trebuie să cauți o altă cale. Și toate astea sunt parte din lecțiile Mind Lab. 


Căutand prin arhivă o poză care să se potrivească gândurilor mele, m-am oprit la cea de mai sus. Copiii par a copia un model și într-un fel asta făceau la momentul respectiv, dar lecția este despre cum o faci. Ei sunt ghidați isteț pe parcursul mai multor sesiuni să descopere că sunt mai multe moduri în care o poți face și sunt încurajați să găsească metode cât mai creative dar și eficiente care să îi ajute să își atingă obiectivul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu