vineri, 3 iulie 2015

Edward de Bono în conversație cu David Perkins


Edward este unul din oamenii care a influențat gândirea ultimilor 50 de ani, fiind celebru pentru modele de gândire recum 6 pălării gânditoare, gândirea laterală.




Avem nevoie de un cuvant nou care să însemne: excelent dar nu suficient. Poate fi mai bine. este cazul gândirii: este excelentă, dar se poate și mai bine.

una din problemele gândirii este că biserica conducea școlile în evul mediu. Ele au fost orientate spre a căuta argumente logice pentru a găsi adevărul. Creativitatea a rămas însă pe dinafară.

mecanismele minții, pattern systems

în gândirea comună, în situații standard aplici un model standard de gândire, dificultatea apare când nu ai situații standard.

În educație trebuie să-i înveți pe copii cum să se descurce. Un aspect important în educatie este percepția. Gândirea a fost dezvoltată pentru a găsi adevărul. Noul concept este" a te gândi la".
exemplu: thinking about design. Design înseamnă a crea, a pune lucrurile la un loc pentru a realiza ceva, pentru a face ceva. Making things happen...
thinking to create value

value dream, value think: să-ți stabilești mai întâi un obiectiv, apoi să te gândești ce să faci

critical sensitive / value sensitive -> value thinking

gândirea business: în cele mai multe tări istoria are un loc important. în business povestea este despre acum. ce se întâmplă acum?

oamenii sunt obisnuiti sa gândeasca bazat pe modele (pattern de gandire)

Astăzi trebuie să gândim în termeni de valoare. Cum creăm valoare?

cea mai mare piedica a gândirii în societate este că oamenii consideră că gândesc deja bine, că gândirea lor este bună -> că au dreptate

ce ar trebui oprit în școli în secolul XXI - putem reduce istoria, geografia și altele în beneficiul gândirii. Gândirea este mai importantă decât multe alte teme.

gândirea ar trebui orientată către valorile sociale

emotional thinking - gândirea generează emoții de care trebuie să fim conștienți. Crează ele un rol pozitiv? Da. atunci când le folosești pentru a rezolva o problemă; curiozitatea

China a devenit interesanta pnetru munca lui, există capitalism dar nu democrație. cum gândesc oamenii în China?

debono.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu