miercuri, 1 iulie 2015

Universitatea Părinților, Jose Antonio Marina

University for Parents, Jose Antonio Marina, filozof, scriitor și pedagog, director al Center for Inovation and Dynamic Studies in Education și Parent University Foundation
ICOT 2015


Vrem să dezvoltăm talentul copiilor
Ce este talentul? Talentul nu are o definiție științifică. Talentul este inteligența în acțiune. Nu este suficient să fii inteligent, ci trebuie să știi să-ți folosești inteligența în direcția bună.

Să ne gândim un joc de cărți - atât în joc cât și în viață poți să ai cărți bune sau nu. Dar câștigi întotdeauna dacă ai cărți bune? Nu neapărat. Ideea este să-ți folosești cât mai bine cărțile pe care le ai în mână. Acesta este obiectivul nostru.
Dacă joc bine cu cărțile mele s-ar putea chiar să îmi schimb cărțile - plasticitate. Creștem puterea cărților pe care le avem.

Inteligența umană poate fi îmbunătățită dacă o folosești cum trebuie. Putem progresa, dar depinde de noi dacă o facem sau nu.

Creșterea cantității de informații nu face lucrurile mai ușoare ci crește incertitudinea datelor.

Un măgar conectat la internet rămâne un măgar. Trebuie să fii inteligent și să știi să folosești internetul.

Cine este responsabil cu educația copiilor?
Un proverb african spune: "Ca să educi un copil ai nevoie de întregul trib."
Copiii < Părinții < Profesorii < Comunitatea

Rolul părinților: influențează copiii, școala și mediul (prietenii, comunitatatea). Dacă părinții vor să-și educe copiii trebuie să influențeze toate aceste medii.

Nu sunt minuni în educație, dar sunt moduri în care ai putea să acționezi.

Ce vrem pentru copiii noștri? Să fie activi sau pasivi? Copii pasivi devid adolescenți pasivi și adulți pasivi. Vrem așadar să fie activi, independenți, nu depecdenți, optimiști nu pesimiști, creativi, rezistenți, nu vulnerabili, generoși, nu egoiști.

În școala generală / secondary education mulți copii devin mai agresivi, alții încep să nu mai învețe. Încrederea în sine este aici mai importantă decât stima de sine - copiii criminali au o stimă de sine crescută.

Copiii au nevoie de rutine și limite. Ei trebuie să știe că există o limită.

De ce sunt atât de mulți copii care renunță la școala elementară deoarece cred că nu sunt buni la matematică? Copiii trebuie să învețe cum să fie independenți și cum să-și susțină părerile.

Inteligența noastră este divizată în două sfere care corespund lobului frontal și restul creierului. Când îți cer un pahar de apă, te duci, îl iei și îl aduci fără să conștientizezi cum îți miști mâinile, dar creierul tău știe.

www.universidaddepadres.es

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu